HTML

comlo

Az életről a világmindenségről meg mindenről...de leginkább sportról...

Friss topikok

  • Toadwart66: Látom, hogy abbahagytad. Nem írsz valahol máshol? (2015.06.04. 05:49) Stadionkérdés 1
  • Toadwart66: Köszi, Comlo a kritikádat. Érdekes a blogod, be is kapcsoltam a követést. Látszik, hogy profi vagy... (2015.06.04. 05:48) Bahrein F1
  • mókáné: @ComLo: :):) azt nem vettem észre, hogy 4 éve gondoltad elkezdeni. De a lényeg, hogy valami elke... (2012.04.22. 11:46) valami elkezdődött....

Linkblog

Stadionkérdés 1

2012.04.27. 12:46 ComLo

 A napokban többször került szóba társaságban hogy stadion(oka)t építenek hazánkban. Azt a részt szeretném átugrani, hogy csak vezetőnk fociszeretet miatt építünk illetve hogy az árát átszámoljam lélegeztetőgépre. De azért a végén erre is rátérek. De első körben tekintsük át, hogy mit is akarunk és mi példa van erre a világban.

 

Puskás. Már a múltja is érdekes. Eredetileg hosszú távon teljesen körbe akarták építeni a lelátót, így a világ legnagyobb stadionja lehetett volna. A kapacitása 80-90 ezer körüli volt. Mára állapota jelentősen leromlott. A felső karéj életveszélyes, le kellett zárni, a befogadóképessége alig 40 -50 ezer.

 

1 komment

Bahrein F1

2012.04.22. 10:59 ComLo

 Bahrein F1

 

Mivel egészen meg is feledkeztem róla hogy van ez az izém, ezért nem is írtam ide semmit. De mostantól megpróbálom azokat a gondolatokat amik különböző fórumokon, vagy egyéb eszmecserék során gyűlnek fel bennem egy csokorba fogni itt.

 

Kezdeném talán egy elég aktuális, és éles vitát kiváltó eseménnyel mégpedig a Bahrein-i F1 futammal (és ami körülötte van).

 

Bahrein egy kis szigetország a persza öbölben. Lakossága kb 800 000 fő. Az ország gazdaságának 80%-át a kőolaj és feldolgozott szénhidrogén eladása teszi ki. Az ország alkotmányos monarchia, azaz egy uralkodó család irányítja az országot, de alkotmányban megszabott (a mi értékítéletünk szerint egyébként elég tág) határok közt. Az ország lakosságának 85%-a muszlin ebből 51% síita és 34% szunnita. Az uralkodó család (és a hatalmi elit) a szunnita kisebbséget képviselik.

 

Az egyébként elég gazdag monarchia a 2000-es évek elején úgy gondolta hogy mind országukat népszerűsítendő F1-es futamot rendez. Ehhez kapóra jött hogy Bernie több pénzért szívesen vitte a versenyt új helyszínre, pláne hogy így a régi helyszínekkel szemben is megnőtt a zsarolási potenciálja.

 

Csak egy apró megjegyzés egyébként: Herman Tilke egyik első NAGYON elrontott pályája a Behrein-i. A sivatagban épült pálya, és környéke helyenként helikopterből tényleg impozáns, a pálmafákkal, az oázisokkal, a színes bukóterekkel. De a sivatagos pálya extrám koszos, és végig gyakorlatilag csak az ideális ív autózható. Nincs benne nehéz, kihívást jelentő kanyar. Nincs nehéz féktáv. Az eddigi versenyek 90% unalmas vonatozás volt. Egyébként pont ezen ismérvek miatt, ha nem lenne pór és extrém hőség, a szezon egyik legideálisabb teszthelyszíne lenne (a Paul Richard HTTT és a Barcelona mellet).

 

Térjünk vissza a dolog politikai vonatkozására. Tavaly az „arab tavasz” kapcsán szerte észak Afrikában, és a közel keleten a kvázi „nép” fellázadt az „uralkodó elit” ellen. Itt európaiként könnyű egyenlőséget tenni egy európai értelemben vett, történelmi hagyományokban gyökeredző forradalom és ezek közé. Nagyrészt igaz is, de azért jelentős különbségek is vannak. A felkeléseket nagyon gyakran nem pusztán a mi felfogásunk szerint „tiszta demokráciát akaró” tömegek vezették és irányították, hanem gyakran vallási és egyéb politikai célok. Nem a felkelőket akarom ezzel most besározni, és nem a diktatúrákat magasztali. Egyszerűen legyünk tisztában azzal, hogy az itt zajló tüntetések és a rajta részt vevő emberek politikai és főleg vallási felfogása gyökeresen különbözik a miénktől.

 

Tavaly a már említett Síita többség, fellázadt és utcára vonult a szunnita vezetés ellen. Az uralkodó elit fegyverrel vérbe folytatta ezt a forradalmat. Az akkor zajló utcai harcok miatt elmaradt a 2011-es F1-es futam.

 

Azt látni kell a Síita többség szemében s F1 egy eszköz volt amit a szunnita kisebbség az ország propaganda céljaira használt. Kvázi ezzel is legitimálni akarta szerintük a hatalmát a nyugat előtt. Akik ezt el is ismerték.

 

2012-ben a helyzet súlyosabb mint ezelőtt. A Síiták nem csak az uralkodó elit ellen, hanem kihasználva a nemzetközi sajtófigyelmet névleg a F1 ellen is vonultak. Nyíltan fenyegették a versenyzőket és magát a futamot is. A nyugat az elmúlt 1 évben bebizonyította nekik hogy névleg egyébként is a hatalom mellett áll. De legalábbis nem fog nyíltan szembeszállni velük.

 

Az FIA és a F1 komoly dilemma előtt állt. Ha engednek a nyomásnak, kvázi azt üzenik a világnak hogy pusztán fenyegetéssel, politikai célt lehet elérni az F1-en és az FIA-n keresztül. Több olyan pálya is van a mai F1-ben ahol (hagyományos európai értelemben) nincs minden rendben politikailag és etnikailag. Ha itt engedtek volna nagyon sokat bukhattak volna.

 

Az állam vezetésének nyilván az volt a célja hogy bizonyítsa náluk minden rendben és minden jól működik. Ők ha kell karhatalmi eszközökkel (páncélozott autók, a pálya militarizálása) is bevetnek csak hogy meg legyen tartva az esemény.

 

A fent két erő „eredőjeként” született meg a döntés hogy tartanak futamot.

 

Érdekes még egyébként Bernie és a sajtó helyzete is. Nyilván a sajtónak az az érdeke, hogy minél több „szenzációt” hozzon. Ha minden híradóban az van hogy tüntetés van és AKÁRMI lehet a futamon akkor többen fogják megnézni. Nem utolsó sorban ha tényleg történne valami… gusztustalan gondolat de a világ legdrágább reklámideje lenne az amit akkor nyomnak be, amikor félbeszakítják a futamot mert egy önmagát felgyújtó tüntető rohant a pályára.

1 komment

valami elkezdődött....

2008.04.22. 15:20 ComLo

Olvasgatni blog-okot,  tök jó és hasznos dolog... az ember megismer más véleményeket, számára szokatlan világlátásokat, és tök sokat fejlődik. De igazán kommentezni jó, pláne ha értelmes ellenvéleménnyel találkozik az ember. De blog-ot írni más az, bonyolultabb és nehezebb. Legalábbis eddig ezt gondoltam... Hát majd most megpróbálom meggyőzni magamat is az ellenkezőjéről....

3 komment

Címkék: kezdet